Logo

Een grote angst van ondernemers

Een tweede golf van het corona-virus? Of brand in het bedrijf? Beide punten zorgen voor veel stress en onzekerheid bij ondernemers, toch is dat veel al niet de grootste angst.

Ondernemen kan op sommige momenten een eenzaam beroep zijn. Je kent het vast ook, het gevoel dat je er alleen voor staat als ondernemer, alles rust op jouw schouders. Waarom eigenlijk? Je hebt toch personeel en adviseurs? Dan laat je toch gewoon zaken aan hen over… Was het maar zo simpel…of is het inderdaad zo simpel? Die vraag dien je jezelf te stellen.

Dat alles onder jouw verantwoordelijkheid valt als ondernemer, wil niet zeggen dat je er alleen voor staat. Althans, als je ervoor kiest om het anders aan te pakken, in plaats van doorgaan met wat je al zo lang gedaan hebt. Want als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg! Veranderingen in het bedrijf of bij jezelf doorvoeren, zeker in deze tijd, is best spannend.

Kun je geen ‘nee’ zeggen? Gaat delegeren je nog niet zo makkelijk af? Besef dan dat het je enorm veel oplevert door er anders mee om te gaan. Denk eens aan de moeder die haar kind uit handen geeft aan de oppas. Dat is pas eng, ze geeft haar kostbaarste bezit uit handen in het vertrouwen dat er goed voor wordt gezorgd. Toch doet ze het, omdat het haar wat oplevert. In het besef dat ze niet alles alleen kan. Daar is nog veel van te leren dus.

Als ondernemer hoor je te delegeren en erop vertrouwen dat je personeel, adviseurs en iedereen die jou bijstaat capabel is. Jouw kindje (een beetje) loslaten, zoals moeders doen, durf jij dat aan? Of kies je ervoor alles alleen te blijven doen? Bij delegeren, delen van taken/opdrachten, hulp aanvaarden, is het goed te beseffen dat echt niet alles mis zal lopen. Een van de spreuken van mijn oma, wijs als ze was, luidt:

Een mens lijdt dikwijls ’t meest
Door ’t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Kortom, als je geen gebruik maakt van alle hulp die je al om je heen hebt lijd je een eenzaam bestaan.

Wat is dan die grote angst van vele ondernemers?

Juist, je vermoedde het vast al…controleverlies!

 En dat staat niet alleen daarvoor, je verliest er nog veel meer door als je niet oppast. In het slechtste geval verlies van jouw kindje, je onderneming. Je wordt er namelijk niet leuker en gezelliger op als je in de greep van je bedrijf bent. Het heeft zijn weerslag op je personeel en je neemt het ook mee naar huis. De kunst is om het bedrijf voor je te laten werken in plaats van aan je bedrijf werken.

Is hier iets aan te doen? Gelukkig wel, als je bereid bent samen te onderzoeken hoe jij omgaat met loslaten, delegeren, controleverlies en nog veel meer. Je moet natuurlijk wel echt willen, anders gaat het niet lukken en kom je nooit verder en is de huidige situatie je eindstation als ondernemer. Een goed startpunt is een DISC-analyse ondergaan. Deze relatief simpele analyse meet een aantal motivatoren van je eigen gedrag. Goed om zelf ook bewust van te zijn.

Neem de stap en groei als persoon en ondernemer zodat ook je onderneming verder kan groeien.  auteur: Robbert Anröchte 

Bel of mail je vragen en we helpen je (vrijblijvend) met een eerste stap verder op weg. De kosten? 1 kop koffie (of thee).  

Bel of mail ons  

Ondernemers aan het woord:

Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img