Logo

Waardebepaling van een onderneming

Waardebepaling van een bedrijf

Bent u van plan uw bedrijf te verkopen of wilt u juist tot aankoop van een bedrijf overgaan? Dan is een goed onderbouwde waardebepaling een uitstekende basis voor het goed doorlopen van het proces van een bedrijfsovername. 

Waarde bepalen is méér dan rekenwerk

Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te berekenen. Denk aan intrinsieke waarde, rentabiliteitswaarde, Discounted Cash Flow (DCF) of een combinatie van deze methoden. De waarde bepalen van een bedrijf is echter méér dan een harde uitkomst van cijfers. Het gaat ook om het kwantificeren van kwalitatieve zaken, zoals stabiliteit en toekomstperspectief van het bedrijf, de persoonlijke invloeden van de ondernemer op de onderneming, de marktontwikkelingen en de succesfactoren die van toepassing zijn op de onderneming. Dat maakt de waardebepaling tot een complex geheel. MKB Advies Partners heeft daar diverse adviseurs voor beschikbaar met specialistische kennis en kunde bij het realiseren van een bedrijfsovername en jarenlange ervaring.

Waarde is geen verkoopprijs

Een veelgemaakte fout is dat de waarde van een bedrijf gelijk gesteld wordt aan de verkoopprijs. Dat is niet juist, want de verkoopprijs of overnamesom omvat namelijk veel meer. Het is de uitkomst van de onderhandelingen waarbij koop- en verkoopmotieven, onderhandelingstaktiek, de emoties van koper en verkoper en de financiering een rol spelen. Een goed onderbouwde waardebepaling is wel een uitstekend begin om tot een aantrekkelijke overnamesom te komen. 

Waardebepaling franchise

Het waarderen van een franchiseonderneming verloopt net even anders dan de waardering van een niet-franchise onderneming. U moet dan namelijk ook rekening houden met de formulewaarde, gestelde voorwaarden (een aanbiedingsplicht) vanuit de franchisegever en het verschil van belangen bij de overname van een franchise tussen franchisegever en franchisenemer. In Nederland is in veel franchisecontracten niets geregeld rondom de goodwill. Dit kan bij onderhandelingen flinke discussies kan opleveren. MKB Advies Partners heeft ruime ervaring op het gebied van bedrijfsovername van franchise en franchisevestigingen. Maak hier gebruik van!

Vervolgstap na een bedrijfswaardering

Na de waardebepaling kan MKB Advies Partners zijn contacten in uw branche en uitgebreide netwerk inzetten om een match te vinden. De adviseurs hebben al aan vele  bedrijfsovernames bijgedragen. Ook in de fase na de overdracht kan onze adviseur betrokken blijven. Een goed overdrachtsplan en duidelijke communicatie met de medewerkers vormen de basis voor een succesvolle toekomst. Wilt u een goede prijs voor uw bedrijf? Schakel dan één van onze overnamespecialisten in.

Wilt u een goede prijs voor uw eigen bedrijf, of zeker weten dat u niet teveel betaalt voor het bedrijf dat u wilt overnemen? Schakel dan één van onze overnamespecialisten in.

Bent u klaar voor een bedrijfsovername?

Verkoopscan

Zoekt u een koper voor uw bedrijf of een investeerder om verder te groeien? Wilt u vermogen uit jouw bedrijf vrijmaken of helemaal afscheid nemen van uw bedrijf? Onze experts op het gebied van bedrijfsovername staan voor u klaar en gaan graag vertrouwelijk (en vrijblijvend) met u in gesprek.

Neem contact op

Onderstaand enkele door MKB Advies Partners gerealiseerde bedrijfsovernames

Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img