Logo

Succes door bedrijfsovername

Door de juiste strategische keuzes te maken, kan het inlijven van een andere onderneming positief uitpakken voor uw zaak. Een succesvolle bedrijfsovername kan zo de sleutel zijn tot de groei van uw bedrijf. Hoe kiest u het juiste bedrijf en voegt u de twee partijen samen?

De juiste keuze

Er zijn de komende jaren zeer veel bedrijven om uit te kiezen. Het aantal babyboomers is en neemt alleen maar toe. Aangezien erfgenamen vaak niet staan te trappelen om het stokje over te nemen, gaan veel ondernemingen in de verkoop. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om van te voren goed na te gaan wat u precies zoekt. Welke prijs bent u bereid te betalen? Is de locatie van belang? Heeft de koop van het bedrijf die u op het oog heeft strategische voordelen?

Het kan zo gebeuren dat een van uw concurrenten ter overname aangeboden wordt. Een bedrijf met zeer interessante klanten en werknemers. Met een bedrijfsovername zijn deze klanten ineens binnen handbereik. Zo krijgt u een groter bedrijf met meer omzet, meer personeel en toegang tot een markt die voor de overname niet bereikbaar was.  

Hoe krijgt u het voor elkaar dat de klanten behouden blijven en het personeel ook binnen de organisatie blijft? Hoe krijg ik de twee bedrijfsculturen tot één organisatie.

Een succesvolle bedrijfsovername kunt u plannen

Als u eenmaal een keuze heeft gemaakt voor een bedrijf, is het van belang dat u het hieropvolgende proces goed inricht. Hoe gaat u twee bedrijfsculturen samenvoegen en behoudt u de klanten?

Begin bij het analyseren van uw eigen organisatie, zo kunt u nagaan op welke manier het eigen en overgenomen bedrijf elkaar kunnen aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een SWOT-analyse. Wat zijn de sterke en zwakkere punten van uw onderneming? Waar ziet u kansen en waar bedreigingen?

Vervolgens moet u een keuze maken: wil ik me versterken op de gebieden waar we al sterk zijn? Of is het beter om de zwakke kanten te versterken om een bedreiging tegen te gaan. Op basis van deze keus kan dan een pakket van eisen worden opgesteld. U heeft nu een beeld van het bedrijf dat u zoekt en kunt op zoek naar het bedrijf wat het best bij dit beeld past.

Na de koop

Na de overdracht van het bedrijf begint het werk pas echt. In de komende tijd moet de gekochte onderneming worden samengevoegd met uw bestaande bedrijf. Dit geeft vooral uitdagingen op het gebied van personeel. Medewerkers van het oude en nieuwe bedrijf moeten gaan samenwerken en de arbeidsvoorwaarden moeten op elkaar worden afgestemd.

Vergeet ook niet om voldoende tijd en energie te besteden aan commerciële activiteiten om klanten te behouden. Een geslaagde overname staat of valt bij dit traject na de koop. Neem dus de tijd om de overname tot een succes te brengen.

Wilt u eens verder praten over uw mogelijkheden?

MKB Advies Partners is volledig thuis in de financiële, juridische en organisatorische kanten van een bedrijfsovername of bedrijfsopvolging. Maak gratis kennis met een adviseur bij u in de regio. Bel 085 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl 

Neem contact op
Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img