Logo

Overname Transportbedrijf

Uw transportbedrijf verkopen?

Speelt u met de gedachte om uw transportbedrijf binnenkort te verkopen of denkt u alvast na over de toekomst op langere termijn? MKB Advies Partners kan u bij dit hele proces bijstaan en u adviseren: bij de oriëntatie, de voorbereiding, het uitvoeren van de waardebepaling het zoeken naar gegadigden, het voeren van de onderhandelingen en de vastlegging van de overeenkomst.

 Een goede voorbereiding is de halve verkoop

Een interview van TLN en Paul Overwater van MKB Advies Partners over de koop- en verkoopplannen van transportondernemers.

Advies bedrijfsovername

De overdracht van uw transportbedrijf is méér dan het bepalen van de overnamesom en een handtekening zetten. Eigenlijk begint het al op het moment dat de vraag ontstaat wie het bedrijf wil en kan overnemen. Is dat een familielid of een medewerker? Of wordt het toch een collega transportbedrijf? Het is belangrijk hier op tijd over na te denken en u hierbij goed te laten voorlichten en adviseren. Dat betaalt zich zeker uit in een hogere opbrengst bij de verkoop van uw transportbedrijf en minder zorgen tijdens en na het realiseren van de bedrijfsovername.

Overdracht binnen familie of aan personeel

Heeft u een zoon, dochter of medewerker die  de onderneming wil overnemen? Fijn, maar is deze persoon ook in staat om uw transportbedrijf voort te zetten? Vaak moeten verschillende aspecten van het ondernemerschap nog worden ontwikkeld. Dit is een proces, dus betrek de persoon steeds meer bij de bedrijfsvoering. Hierdoor wordt het vaak snel duidelijk of iemand in staat is om u daadwerkelijk op te volgen. Ook de financiële kant speelt een belangrijk onderdeel in het realiseren van de bedrijfsovername. De overnamesom vormt vaak een belangrijk onderdeel van de pensioenvoorziening van de ondernemer.

Geen opvolger? Draag dan over aan een derde

Het kan zijn dat opvolging binnen de familiesfeer of via medewerkers niet aan de orde is. Dan moet buiten de deur gekeken worden wanneer, hoe en aan wie het transportbedrijf wel overgedragen kan worden. Hoe vindt u de persoon of onderneming aan wie u de zaak zou willen verkopen?

MKB Advies Partners werkt samen met

MKB Advies Partners, uw overnamespecialist in de transport & logistiek sector

Een transportbedrijf verkopen of kopen is geen dagelijkse bezigheid voor een ondernemer en is een veelomvattend en ingrijpend proces. MKB Advies Partners heeft jarenlange praktijkervaring en kan terugkijken op vele succesvol afgeronde bedrijfsovernames. MKB Advies Partners is een servicepartner van TLN (Transport en Logistiek Nederland). Lees meer over de samenwerking met TLN

Factoren overnameproces in de transport en logistieke sector

Er komt bij een bedrijfsovername veel op u af. Wat zijn de belangrijkste factoren die een rol spelen bij een bedrijfsovername? Elke overname is anders, maar met de volgende vragen krijgt iedere ondernemer te maken:

  • - Wat is het bedrijf waard?
  • - Hoe wordt de waarde van mijn transportbedrijf bepaald?
  • - Hoe start ik het proces van de overname van mijn bedrijf?
  • - Onder welke voorwaarden wil ik het transportbedrijf verkopen?
  • - Hoe sterk is het bedrijf afhankelijk van de ondernemer?

Waardebepaling bedrijf

De bepaling van de waarde van een bedrijf is een belangrijk en complex onderdeel van het overnameproces. De waarde van het bedrijf is niet hetzelfde als de prijs. De prijs is het uiteindelijke resultaat van onderhandelingen. Een goed onderbouwde waarde van het bedrijf is wel een uitstekend uitgangspunt voor de prijsonderhandeling. Elke ondernemer en elke onderneming is uniek en er zijn meerdere manieren om naar de waarde van een onderneming te kijken. Er zijn ook verschillende waarderingsmethoden, die eventueel naast elkaar toegepast kunnen worden. Enkele factoren die in de berekeningen worden meegenomen:

  • - Historische en toekomstige bedrijfsresultaten
  • - Branche en de positie daarin van het bedrijf
  • - Mogelijkheid tot overdracht van kennis, reputatie en relaties
  • - Verkoopmotief van de ondernemer

Als de waardebepaling is uitgevoerd en er is een profiel van de opvolger opgesteld, dan kan de gewenste verkoopprijs met bijbehorende voorwaarden van de overname worden bepaald.

Fasen bedrijfsovername

Het proces van bedrijfsovername is globaal in 5 fasen in te delen. Vanaf de oriëntatie, de voorbereiding, het uitvoeren van de waardebepaling, het zoeken naar gegadigden, het voeren van de onderhandelingen tot en met de vastlegging van de overeenkomst en de periode daarna.

Iedere fase heeft zijn eigen kenmerken en doorlooptijd. Deze verschillen per ondernemer en onderneming. Feit is wel dat een goede voorbereiding altijd bijdraagt aan een succesvolle bedrijfsovername. U ziet dit terug in de gerealiseerde verkoopprijs. Misschien nog wel belangrijker: op het emotionele vlak zal een goede en tijdige voorbereiding het loslaten van de eigen onderneming vergemakkelijken. Of eenvoudiger maken

Wij hebben deze fasen voor u op een rijtje gezet en vertellen u er meer over. Zo weet u alvast waar u zich op kunt voorbereiden en waar u rekening mee moeten houden.  Wilt u meer informatie over het proces van een bedrijfsovername? Vraag via onderstaande knop gratis het “Overname stappenplan” aan.

  Vraag gratis aan

U ziet, er is veel om rekening mee te houden bij de start van een bedrijfsovername. Daarom is het zo belangrijk dat u op tijd nadenkt over de toekomst van uw bedrijf en de diverse mogelijkheden afweegt. Heeft u vragen en wilt u hier vrijblijvend met een overname-expert op het gebied van transport verder over praten? Neem dan gerust contact op met MKB Advies Partners, via ondernemen@mkbap.nl of 085-0604700.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Is uw bedrijf verkoopklaar?

Een goede voorbereiding van de bedrijfsovername betaalt zich altijd terug, zowel in financieel als emotioneel opzicht. Om een beeld te krijgen van hoe uw transportbedrijf ervoor staat, kunt u onze Verkoopscan doen. Het duurt slechts twee minuten en u ontvangt direct kosteloos aanvullende informatie over de fases van uw bedrijfsovername.

Verkoopscan

Overzicht van een deel van de gerealiseerde transacties door MKB Advies Partners voor leden van brancheorganisaties waarmee wordt samengewerkt.

Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img