Logo

Help…draag ik mijn bedrijf wel over aan geschikte opvolgers?

Het is zover…na jarenlang hard werken is het tijd om je bedrijf over te dragen. Spannend! Je wilt natuurlijk wel dat jouw “kindje” in goede handen komt. Toch? Want een goede verkoopprijs is belangrijk, maar je wil dat de toekomst van het bedrijf, waar jij zo hard voor hebt gewerkt, goed geregeld is. Mogelijk heb je al goed voor ogen wat de opvolging allemaal betekent op financieel vlak. Maar hoe staat het met de persoonlijke kant van de bedrijfsoverdracht? Die is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. 

De vloek en zegen van een familiebedrijf. Overdragen zonder loslaten

De beoogde opvolgers zijn vaak de kinderen. Dat kan fijn voor je zijn. Je kunt dan nog wel invloed blijven uitoefenen en controle houden over wat jij in al die jaren zorgvuldig hebt opgebouwd.  Ze hebben je nog hard genoeg nodig, want jij weet namelijk als geen ander van de hoed en de rand. Besef dan alleen wel dat je daarmee het loslaten uitstelt. En geef je hen daarmee wel genoeg ruimte en vertrouwen hoe zij zaken gaan aanpakken? Je bemoeienis kan zich wreken in de familiesfeer, ondanks alle goede bedoelingen. 

Bedrijf overdragen aan de kinderen? Denk hier goed over na

Het is sowieso de vraag of de kinderen wel jouw gedoodverfde opvolgers zijn. Het is buitengewoon verstandig dit goed na te gaan. Kinderen zeggen niet snel nee uit ‘loyaliteit’. Als ze al jaren min of meer ongevraagd de rol van opvolgers toebedeeld krijgen, is dat nog moeilijker. Er is dan een onbewuste drempel opgeworpen om zich werkelijk uit te spreken. Misschien hebben ze diep in hun hart hele andere ideeën over hun toekomst. Ook als ze jouw ziel en zaligheid wel overnemen, is het de vraag welke rol ieder krijgt. Wie is het gezicht naar buiten bijvoorbeeld? Kan de een zich erbij neerleggen als de ander de directeur wordt? Of krijgen ze dezelfde rol om dat vraagstuk te vermijden, ook als die rol totaal niet weggelegd is voor hem of haar? Genoeg om over na te denken. Niet alleen voor de toekomst van het bedrijf, maar ook voor je kinderen en de onderlinge relaties.

Laat je goed en onafhankelijk adviseren

Bovenstaande is slechts een schets van wat er allemaal kan spelen. Het goed in kaart brengen van de persoonlijke kant bij bedrijfsoverdracht verdient zich dubbel en dwars terug. Dat geldt trouwens bij elke bedrijfsoverdracht en niet alleen bij overdracht aan de kinderen. Het goed nadenken over de opties en keuzes bij een bedrijfsoverdracht draagt bij aan een gezonde voortzetting van jouw bedrijf én aan jouw gezonde nachtrust. Na de overdracht is er namelijk geen weg meer terug en dan wil je toch niet wakker liggen van de vraag “Heb ik hier wel goed aan gedaan?”.

Een goede eerste stap is een onafhankelijke sparringpartner in de arm nemen die hierbij helpt. Zorg dat je er niet alleen voor staat en voorkom valkuilen. Begin hier tijdig mee, voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Wilt u eens verder praten over uw uitdagingen?

MKB Advies Partners is volledig thuis in de dynamiek van een bedrijfsovername en bedrijfsopvolging. Maak vrijblijvend kennis met een adviseur bij u in de regio. Bel 085 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl

Meer artikelen
Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img