Logo

Disc analyse en een bedrijfsovername

Hoe kan een DISC-analyse helpen bij een bedrijfsopvolging?

Een DISC-analyse is een persoonlijkheidsanalyse die kan helpen bij het begrijpen van de sterke punten en voorkeuren van een individu. Bij een bedrijfsopvolging kan een DISC-analyse worden gebruikt om de persoonlijkheid van de opvolger te begrijpen en te beoordelen of deze geschikt is voor de rol van de toekomstig eigenaar/ondernemer.

Welke categorieën heeft de DISC-analyse?

De DISC-analyse maakt gebruik van vier belangrijke categorieën: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus.

Dominant: Mensen met een dominante stijl zijn resultaatgericht en willen graag de controle hebben. Ze zijn competitief en nemen snel beslissingen. Ze hebben de neiging om snel te handelen en hebben weinig geduld voor traagheid of gebrek aan daadkracht.

Invloedrijk: Mensen met een invloedrijke stijl zijn sociaal en extravert. Ze zijn meestal charmant en hebben een goed gevoel voor humor. Ze zijn ook vaak optimistisch en hebben de neiging om anderen te motiveren en te inspireren.

Stabiel: Mensen met een stabiele stijl zijn betrouwbaar en loyaal. Ze zijn vaak vriendelijk en geduldig en hebben een groot inlevingsvermogen. Ze hebben de neiging om in teamverband goed te functioneren en zijn zeer betrokken bij anderen.

Consciëntieus: Mensen met een consciëntieuze stijl zijn nauwkeurig en precies. Ze zijn goed georganiseerd en hebben een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze houden van structuur en zijn gericht op details en procedures.

Waarom een DISC-analyse doen bij verkoop van uw bedrijf?

Door een DISC-analyse uit te voeren, kan worden vastgesteld welke sterke punten en voorkeuren de beoogd opvolger van de onderneming heeft. Als de opvolger bijvoorbeeld een sterk analytisch vermogen heeft en een sterke neiging heeft om controle over situaties te hebben, kan dit betekenen dat hij of zij geschikt is voor een leidinggevende rol. Is de neiging tot controle echter te sterk, dan kan dat weer tot problemen leiden met personeel. Ook ligt te veel werken met daardoor een ongezonde werk/privé-balans op de loer. Aan de andere kant kan een opvolger met een sterke focus op samenwerking en teambuilding geschikt zijn voor een meer collaboratieve rol binnen het bedrijf. Hoe staat het dan met het nemen van beslissingen? Deze opvolger kan te maken krijgen met problemen, omdat knopen doorhakken uiteindelijk zijn/haar verantwoordelijkheid is. Een DISC-analyse kan ook helpen bij het identificeren van mogelijke uitdagingen die de beoogd opvolger kan tegenkomen bij het overnemen van het bedrijf. Als de opvolger bijvoorbeeld een hoge score heeft op "D" (Dominantie) en "C" (Conformiteit) in de DISC-analyse, kan het moeilijk zijn om een balans te vinden tussen het nemen van beslissingen en het volgen van processen en procedures die al in het bedrijf zijn geïmplementeerd.

Kortom, een DISC-analyse kan helpen bij een bedrijfsopvolging of bedrijfsovername door inzicht te bieden in de persoonlijkheid van de beoogd koper van het bedrijf en hoe deze persoonlijkheid past bij de vereisten van de rol van de huidige ondernemer. Daarnaast kan met DISC-analyse ook gekeken worden naar de samenstelling van het personeelsbestand waar de beoogde opvolger mee te maken krijgt.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer weten over het toepassen van een DISC-analyse bij een bedrijfsovername of bij de overdracht van aan zoon of dochter? Maak vrijblijvend kennis met een van onze experts. Diverse gespecialiseerde adviseurs van MKB Advies Partners zijn volledig thuis in de dynamiek van een bedrijfsovername en het toepassen van een DISC-analyse. Bel 085 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl

Meer artikelen
Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img