Logo

Bent u wel geschikt om uw bedrijf te verkopen?

Een goede voorbereiding op de overdracht van uw bedrijf houdt ook in dat u uw rol als verkoper eigen moet maken. Een planmatige aanpak verhoogt aanzienlijk de kans op een succesvolle verkoop en vormt daarbij een leidraad om los te laten en daadwerkelijk over te dragen.  

Wie is de meest geschikte kandidaat om uw bedrijf te kopen? Het is een vraag die bij elk bedrijfsovernameproces naar voren komt. Belangrijk is nog dat de verkoper zichzelf ook de vraag stelt of hij in staat is om het bedrijf goed aan de koper te kunnen overdragen. Niet iedere ondernemer kan dat. Een geslaagde bedrijfsoverdracht is de gezamenlijke verdienste van de verkoper én de koper.

Samenwerken is een uitdaging

Veelal gaat aan een bedrijfsoverdracht aan een familielid of aan een personeelslid een periode vooraf van een geruime tijd waarin men samenwerkt. Maar samenwerken kan een uitdaging zijn. De jongere garde heeft andere ideeën met het bedrijf of wil het op een andere manier aanpakken. Het overdragen van bevoegdheden en verantwoordelijkheden gaat niet iedere ondernemer dus even gemakkelijk en natuurlijk af. Loslaten is een kunst op zich. Maar laat u niet afschrikken, geef de nieuwe (beoogde) ondernemers de ruimte om zich te ontwikkelen en te bewijzen, tot zij ondernemer genoeg zijn om het bedrijf met succes voort te zetten. Hier hoort natuurlijk ook af en toe een misser bij, maar ga na hoe u het ondernemen heeft geleerd.

Ons advies bij een overdracht aan een of aan een personeelslid is als volgt: Treed stap voor stap terug uit de dagelijkse bedrijfsvoering van uw bedrijf. Dat geldt zowel voor het uitvoerende werkzaamheden als voor de (formele) taken en bevoegdheden. Tegelijkertijd helpt dit uw opvolgers, zij groeien door in het bedrijf. Wacht daarmee niet tot het laatste moment. Tijdig starten met het afbouwen van de werkzaamheden voorkomt een (te) grote stap op het moment dat de feitelijke bedrijfsoverdracht plaats vindt.

Wordt uw bedrijf aan externen verkocht, dan is ons advies om een flexibele overdracht zo kort mogelijk te houden. Stapsgewijs uit het bedrijf terugtreden kan, maar dat zou dan een voorwaarde van de koper moeten zijn. Maak hierover goede (schriftelijke) afspraken zodat partijen van elkaar weten wat de verwachtingen zijn. Dit voorkomt conflicten en escalaties binnen het bedrijf, want zo wilt u geen afscheid nemen.

Wilt u eens verder praten over uw uitdagingen?

MKB Advies Partners is volledig thuis in de financiële, juridische en organisatorische kanten van een bedrijfsovername of bedrijfsopvolging. Maak gratis kennis met een adviseur bij u in de regio. Bel 085 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl

Meer artikelen
Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img