Logo

OpvolgersAcademie

 • Voor ondernemers met & zonder opvolger
 • Praktische cursus van 2 bijeenkomsten
 • Hoe een bedrijfsovername echt verloopt
 • Praktijkvoorbeelden & maximaal 12 deelnemers

Meld U aan

OpvolgersAcademie

OpvolgersAcademie

Het realiseren van een bedrijfsovername kost meer tijd dan vooraf gedacht, dus begin op tijd met stoppen.

Het aantal bedrijfsovernames dat jaarlijks plaatsvindt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. De economie verandert bijvoorbeeld continu en daarmee verandert ook het ondernemersklimaat. Daarnaast vergrijst de ondernemersbevolking en veranderen ook de persoonlijke wensen van ondernemers. Steeds meer ondernemers verkopen hun bedrijf (al dan niet gedeeltelijk) ruim voor het 65e levensjaar. Wist u dat maar liefst tussen de 15.000 en 25.000 bedrijven per jaar worden overgenomen? De dagelijkse praktijk leert helaas dat een groot deel van deze overnames niet goed wordt geregeld, met alle gevolgen van dien voor de ondernemer, de familie, de werknemers en andere betrokken partijen. Hieruit blijkt wel dat het belangrijk is om u goed voor te bereiden en te laten informeren, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Zo zorgt u voor een succesvolle overname, die probleemloos verloopt. 

Wat is de OpvolgersAcademie?

De Opvolgersacademie van MKB Advies Partners informeert en ondersteunt ondernemers die aan het begin of al in het proces van een bedrijfsovername  zitten.

Gedurende de OpvolgersAcademie wordt aandacht besteed aan de diverse fasen van het gehele overnameproces. De volgende onderdelen komen terug in de cursus: 

 • Oriëntatiefase
 • Voorbereidingsfase
 • Waardebepaling
 • Overdracht aan zoon/dochter of het vinden van een koper
 • Onderhandelingsproces
 • Boekenonderzoek
 • Koopovereenkomst
 • Invoering na overname

Daarnaast wordt er uitvoerig aandacht besteed aan de emoties bij verkoper en opvolger gedurende het gehele bedrijfsovernameproces. Hierbij spelen persoonlijke wensen versus zakelijke belangen een belangrijke rol.

In 2 sessies van circa 4 uur wordt u samen met maximaal 12 andere ondernemers meegenomen door het gehele proces van een bedrijfsovername.  

Voor wie is de OpvolgersAcademie?

De Opvolgersacademie is voor ondernemers die hun toekomstige bedrijfsovername (door opvolging door kinderen of door verkoop aan een externe koper) goed willen voorbereiden. 

Of u nu uw bedrijf wilt overdragen om met (vervroegd) pensioen te gaan, of dat u zich oriënteert op een gedeeltelijke verkoop (pre-exit), maar nog wel door wil blijven werken, er zijn verschillende vormen van en redenen voor een bedrijfsovername.

Welk overname-scenario ook op u van toepassing is, de Opvolgersacademie geeft u de antwoorden op uw vragen en helpt u keuzes te maken. 

Wat levert de OpvolgersAcademie u op?

Na het doorlopen van de Opvolgersacademie bent u zich meer bewust van het belang van een goede en tijdige voorbereiding van een bedrijfsovername. Ook weet u hoe een dergelijke bedrijfsovername er het beste uit kan zien. Wij geven advies, recente praktijkvoorbeelden, vertellen u hoe valkuilen in het proces omzeild kunnen worden en geven u concrete tips om mee aan de slag te gaan. Hiermee wordt de kans op een succesvolle overdracht van het bedrijf vele malen groter. Na de cursus weet u exact welke stappen er ondernomen moeten worden om een succesvolle bedrijfsovername te realiseren, zowel op zakelijk vlak als op persoonlijk gebied. 

Wat is het programma?

In 2 afzonderlijke bijeenkomsten van ieder 4 uur nemen verschillende gespecialiseerde adviseurs en gastsprekers uit de praktijk (oud-ondernemers) mee langs alle fasen van het realiseren van een bedrijfsovername, met praktische adviezen en tips en natuurlijk beantwoorden wij uw vragen. Per bijeenkomst is het maximum aantal deelnemers 12, zodat er voldoende tijd is voor ieder zijn of haar situatie, met genoeg ruimte voor interactie en concrete oplossingen. Na de bijeenkomsten volgt een persoonlijke nabespreking met een overnamespecialist om u verder op weg te helpen en eventuele aanvullende vragen 1-op-1 te beantwoorden.

Na afloop ontvangt u het boek “Opvolgersacademie – een praktische handleiding”. Ook ontvangt u een deelnamecertificaat. 

Data en locatie

 • Regio Amersfoort maandag 7 november & maandag 14 november
 • Regio Amsterdam maandag 9 januari 2023 & maandag 16 januari 2023
 • Planning en locaties voor 2023, volgen z.s.m.
 • Nog geen geschikte regio voor u beschikbaar? Informeer naar de deelnamemogelijkheden bij u in de regio via ondernemen@mkbap.nl  

Let op! Per sessie maximaal 12 deelnemers 

Investering

Diverse aangesloten brancheorganisaties ondersteunen de OpvolgersAcademie. Leden van de deelnemende brancheorganisaties krijgen daarom een eenmalige korting, waarmee de totale investering € 368,- exclusief btw bedraagt per deelnemer. De investering voor het volgen van de gehele Opvolgersacademie (2 sessies van 4 uur) bedraagt € 493,- exclusief BTW per deelnemer als u niet bent aangesloten bij een van de deelnemende brancheorganisaties.

Ben u aangesloten bij een brancheorganisatie en ziet u deze niet staan bij het aanmelden? Neemt u dan even contact met ons op.

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande button. De OpvolgersAcademie wordt op diverse locaties in het land gegeven. De planning voor 2023 wordt voorbereid. Wilt u alvast meer weten hierover, neem dan contact met ons op. 

  Klik hier om u aan te melden

Deelnemende brancheorganisaties

MKB OpvolgersAcademie

De OpvolgersAcademie is voor ondernemers die hun toekomstige bedrijfsovername (door opvolging door kinderen of door verkoop aan een externe koper) goed willen voorbereiden.

 • Voor ondernemers met of zonder opvolger
 • Praktische cursus van 2 dagdelen
 • Leer alle fases van het overnameproces kennen
 • Waardebepaling, verkoopproces & contracten
 • Emoties bij een bedrijfsovername herkennen
 • Diverse specialisten geven concrete tips
 • Praktijkvoorbeelden van oud-ondernemers
 • Maximaal 12 deelnemers
intro 1
intro 2
 

Meld u aan

Na invullen van het formulier ontvangt u een bevestiging per email. Indien u vragen heeft dan kunt u deze stellen via ondernemen@mkbap.nl of telefonisch via 085 06 04 700.

Klik hier voor de voorwaarden


 

Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img