Waardebepaling van een bedrijf

Waarde bepalen is méér dan rekenwerk

Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te berekenen. Denk aan intrinsieke waarde, rentabiliteitswaarde, Discounted Cash Flow (DCF), of een combinatie van deze methoden.  De waarde bepalen van een bedrijf is echter méér dan een harde uitkomst van cijfers. Het gaat ook om het kwantificeren van kwalitatieve zaken, zoals stabiliteit en toekomstperspectief van het bedrijf, de persoonlijke invloeden van de ondernemer op de onderneming, de marktontwikkelingen en de succesfactoren die van toepassing zijn op de onderneming. Dat maakt de waardebepaling tot een complex geheel.

Waarde is geen verkoopprijs

Een veelgemaakte fout is dat de waarde van een bedrijf gelijk gesteld wordt aan de verkoopprijs. Dat is niet juist, want de verkoopprijs of overnamesom omvat namelijk veel meer. Het is de uitkomst van de onderhandelingen waarbij koop- en verkoopmotieven, onderhandelingstaktiek, de emoties van koper en verkoper en de financiering een rol spelen. Een goed onderbouwde waardebepaling is wel een uitstekend begin om tot een aantrekkelijke overnamesom te komen. 

Waardebepaling franchise

Het waarderen van een franchiseonderneming verloopt net even anders dan de waardering van een niet-franchise onderneming. U moet dan namelijk ook rekening houden met de formulewaarde, eventuele financieringsarrangementen van de franchiseformule en het verschil van belangen bij de overdracht van een franchise tussen Franchisegever en Franchisenemer. In Nederland is in veel franchisecontracten niets geregeld rondom de goodwill. Dit kan bij onderhandelingen flinke discussies kan opleveren. MKB Advies Partners heeft ruime ervaring op het gebied van bedrijfsovername van franchise en franchisevestigingen. Maak hier gebruik van!

Wilt u een goede prijs voor uw eigen bedrijf, of zeker weten dat u niet teveel betaalt voor het bedrijf dat u wilt overnemen? Schakel dan onze overnamespecialist in.

Neem contact op

Bent u klaar voor uw bedrijfsoverdracht?

Zoekt u een koper voor uw bedrijf of een investeerder om verder te groeien? Wilt u vermogen uit jouw bedrijf vrijmaken of helemaal afscheid nemen van uw bedrijf? Onze experts op het gebied van bedrijfsovername staan voor u klaar en gaan graag vertrouwelijk (en vrijblijvend) met u in gesprek.

Doe de scan en in 2 minuten weet u hoe u ervoor staat. Plan daarna een afspraak met onze overname experts om de waarde van uw bedrijf te maximaliseren.  

Doe de scan