Logo

10 tips voor uw bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht; 10 tips

De overdracht van een bedrijf is vaak een complex traject. Naast fiscale, juridische, financiële elementen maar bovendien ook veel emotionele aspecten spelen een rol.

We geven u 10 tips om uw bedrijfsoverdracht goed te kunnen voorbereiden. Maar de belangrijkste tip is eigenlijk: tijdig starten met stoppen. Want wie op tijd aan het proces van een bedrijfsovername begint haalt het maximale uit zijn bedrijf, hierbij bedoelen we niet alleen de overnamesom.

 

 1. Regel tijdig uw opvolging
  Op tijd (en helder) communiceren is hierbij het toverwoord, zowel bij opvolging door familieleden familiesfeer (wie, waarom, wanneer, hoe, wat) als bij een verkoop aan het management of aan een externe koper. Duidelijkheid hierin en goede schriftelijke vastlegging van afspraken zorgen voor overzicht bij alle betrokken personen.
 2. Zorg dat uw bedrijf op orde is
  Op organisatorisch gebied en administratie binnen uw bedrijf moet in orde zijn. . Probleemgevallen moeten opgelost worden. Dit speelt ook een rol in de bedrijfswaardering.
 3. Maak uzelf misbaar
  In veel gevallen is de ondernemer onmisbaar. Pas de bedrijfsvoering aan zodat uw werkzaamheden (zoveel mogelijk) door het management/ medewerkers kunnen worden opgevangen. Natuurlijk verschilt dit van bedrijf tot bedrijf. Maar door het zoveel mogelijk door te voeren maakt u uw bedrijf veel minder afhankelijk van u als ondernemer.
 4. Fiscale reorganisatie
  Zorg dat de fiscale structuur ook gunstig mogelijk is in het kader van bedrijfsoverdracht. Wilt u hierin nog iets wijzigen? Dan moet u rekening houden dat de aanpassingen drie tot zes jaar wachttijd in houden. Soms weegt deze (fiscale) opbrengst niet op tegen de wettelijk verplichte wachttijd.
 5. Stel de waarde van uw onderneming vast
  Laat een waardebepaling van uw bedrijf maken voor nu en richting de toekomst. De waardebepalilng gaat verder dan alleen maar de informatie uit uw jaarverslagen. Bepaal tijdig de waarde van uw onderneming en houd bij de waardebepaling rekening met alle in- en externe factoren die de waarde nu en in de toekomst kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan structurele winstgevendheid, marktomstandigheden en toekomst potentie maar ook het onderscheidende vermogen van uw bedrijf en naamsbekendheid zijn van invloed op de waarde. De uitkomst van de waardebepaling kan u ook helpen om uw bedrijf op korte termijn meer waard te laten zijn.
 6. Lijken in de kast
  Kopers willen niet uw claims of juridische kwesties oplossen nadat ze het bedrijf hebben overgenomen. Los deze gevallen op want het beïnvloed ook de waarde van het bedrijf en het onderhandelingsproces van de bedrijfsoverdracht
 7. Het bedrijf up to date houden
  Vaak gaan ondernemers ruim de verkoop van het bedrijf al afbouwen. Vervangingsinvesteringen worden uitgesteld en de acquisitie verminderd. Voor een goede verkoop (en opbrengst uit verkoop) is dit funest. Het bedrijf dient volledig up to date te zijn, waarbij noodzakelijke investeringen worden gepleegd. Business as usual.
 8. Personele organisatie
  Het personeel vertegenwoordigt vaak een belangrijk deel van de waarde van uw bedrijf, ze zijn het menselijke kapitaal die zorgen voor de winstgevendheid van uw bedrijf. Leg afspraken met het personeel (waaronder arbeidscontracten) goed vast
 9. Onderhandel op basis van objectieve criteria
  Een bedrijfsoverdracht is naast een zakelijk proces ook een heel emotioneel proces. Het kan voor de ondernemer heel moeilijk zijn om los te laten. Toch zult u op zoek moeten naar een geschikte overnemende partij om u op te volgen. Stel van tevoren objectieve criteria vast waaraan uw opvolging moet voldoen, ongeacht of het familie of een externe partij betreft.
 10. Schakel tijdig deskundigen in
  Een bedrijfsoverdracht is vaak de belangrijkste en eenmalige transactie uit uw ondernemerscarrière. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u daarvoor een ervaren adviseur naast u hebt staan om de overdracht zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Soms begint dit al 5 jaar van tevoren om zodoende de voor uw gewenste bedrijfsoverdracht te realiseren.

Wilt u meer informatie over het proces van bedrijfsoverdracht? Neem dan contact op met MKB Advies Partners via 085 - 06 04 700 voor een kennismakingsgesprek met een adviseur bij u in de regio of per e-mail: info@mkbap.nl 

Neem contact op

Uw vraag, ons advies

Bij groei- en knelpunten waardoor de toekomst van het bedrijf onduidelijk is, wordt een bedrijfsadviseur van MKB Advies Partners ingeschakeld. Wij geven advies zoals advies bedoeld is; Praktisch, doelmatig en effectief op basis van onze kennis, kunde, jarenlange ervaring en met een gerichte oplossing. Het zit bij ons in de genen.

U kunt ons bereiken via

CTA Img